klocki hamulcowe

Klocki Carbone Lorraine do zx9r.

przez crow » 14 lipca 2009, o 23:37

Witam Kolegów!potrzebuje opinii na temat klocków hamulcowych Carbone Lorraine,do zx9r!jakie jest wasze zdanie?warto?pozdrawiam
 
Posty: 389
Dołączył(a): 7 czerwca 2009, o 10:17

przez Fat » 15 lipca 2009, o 08:32

Jeśli mowa o SBK5 to warto. Tylko syfią niesamowicie. Ale hamują bardzo fajnie!
 
Posty: 182
Dołączył(a): 1 czerwca 2007, o 22:31
Lokalizacja: Pozna

Klocki hamulcowe do ZX10r 2006-07

przez Fazorex82 » 17 lipca 2009, o 22:35

Witam.Tak jak w temacie.Stoje przed zakupem klockow na przod do tego modelu.Nie chce wydac fortuny i miec dobre hamujace nie psujace tarczy i w miare wydajne klocki hamulcowe.Ktos doradzi jakie firmy sa godne polecenia i moze nawet da namiar gdzie mozna je bez problemu dostac?Za odpowiedzi w stylu allegro.pl z gory dziekuje:), juz probowalem.
 
Posty: 336
Dołączył(a): 21 lutego 2009, o 22:38
Lokalizacja: Podkarpacie

przez ZenonBoski » 17 lipca 2009, o 22:52

a czym się różnią klocki do 6, 9 od 10 :?: bo o tych pierwszych było na forum już troche
 
Posty: 2141
Dołączył(a): 30 października 2008, o 04:22
Lokalizacja: \m/ \m/

przez Fazorex82 » 17 lipca 2009, o 22:58

hmm wiem ze idzie 4 komplety na caly przod w kazdym komplecie po dwa klocki.Czyli w zacisku miesci sie 4 klocki na jedno kolo a w 9 jest po jednym na strone o ile sie nie myle.
 
Posty: 336
Dołączył(a): 21 lutego 2009, o 22:38
Lokalizacja: Podkarpacie

przez ZenonBoski » 17 lipca 2009, o 23:00

nie pytałeś o to jaki model będzie pasował, tylko jaki będzie dobry (skład klocka) - dlatego nie widzę powodu żebyś nie miał pokierować się podpowiedziami w postach na temat klocków do innych ścigów
 
Posty: 2141
Dołączył(a): 30 października 2008, o 04:22
Lokalizacja: \m/ \m/

przez kamil » 17 lipca 2009, o 23:05

Ja w swojej Kawie mam goldfreny (sa z dodatkiem miedzi co ma podobno bardziej "oszczedzac" tarcze), tanie nie byly ale je sobie chwale, dobrze hamują i wcale szybko sie nie zużywają.
Ostatnio edytowano 17 lipca 2009, o 23:19 przez kamil, łącznie edytowano 1 raz
 
Posty: 874
Dołączył(a): 23 lutego 2009, o 23:50
Lokalizacja: inpierdojek zdr

przez Fazorex82 » 17 lipca 2009, o 23:10

Nie pytalem zenon bo to zbyt oczywiste...widocznie nie dla wszystkich.Jezeli jestes zdania ze podajac sklad klocka pomozesz w temacie pisz smialo.
 
Posty: 336
Dołączył(a): 21 lutego 2009, o 22:38
Lokalizacja: Podkarpacie

przez ZenonBoski » 17 lipca 2009, o 23:10

Fazorex82 napisał(a):Ktos doradzi jakie firmy sa godne polecenia
myślę że te same firmy które robią dobre klocki do 600tek robią też podobne klocki do 1000

kamil_en napisał(a):kolega pytal posiadaczy 10 (...)
Ja w swojej mam goldfreny

a masz już 10tke :?:
 
Posty: 2141
Dołączył(a): 30 października 2008, o 04:22
Lokalizacja: \m/ \m/

przez Fazorex82 » 17 lipca 2009, o 23:20

Zenon widze ze strasznie lubisz cwaniakowac na forum i kozaczyc w zasadzie nie majac nic konkretnego do zaoferowania.Przynajmniej nie w temacie.Tematu klockow do zx10r nie bylo do tej pory a szukac gdzies indziej? wiesz jak bedziesz mial z czyms problem i na zapytanie o co chodzi dostaniesz text sprawdz se w googlach bedzie to cos podobnego.Chcesz sie czepiac i siac zamieszanie prosze bardzo ale troche to zenujace.
 
Posty: 336
Dołączył(a): 21 lutego 2009, o 22:38
Lokalizacja: Podkarpacie

przez KOWAL » 18 lipca 2009, o 01:23

zenon moim zdaniem Fazorex82 słusznie zaklada nowy temat bo zx10 ma specyficzne klocki tak jak wyzej napisał, czyli 4 klocki na jeden zacisk a one nie są tanie, a to ze jaks tam firma i dany jej model jest dobry do np. zx9r nie daje pewnosci ze bedzxie gadał w zx10r.Polecam tobie EBC HH moze nie są tanie ale skuteczne...
 
Posty: 139
Dołączył(a): 11 listopada 2007, o 21:37
Lokalizacja: Dobrzany

przez ZenonBoski » 18 lipca 2009, o 01:51

poza tym że jest ich więcej to coś je różni od innych :?: Jeśli tarcza jest z tego samego materiału to te same klocki będą tak samo współpracować - przecież to tylko kawałek blachy plus jakiś cudny spiek - do każdego modelu jest używany ten sam spiek tylko klocki mają inny kształt

KOWAL, rozumiem, że sprawdzałeś te klocki w 10tce :?:

Zobaczymy co powiedzą właściciele zx10r - skoro to tak specyficzna kwestia, to niech oni coś powiedzą

No i z niecierpliwością czekam na osoby które używały tych samych modeli klocków w różnych motocyklach, z różnym skutkiem
 
Posty: 2141
Dołączył(a): 30 października 2008, o 04:22
Lokalizacja: \m/ \m/

przez marek760i » 18 lipca 2009, o 08:31

636 05r też ma 4 klocki na jeden zacisk. i nie powiem skuteczność hamowania jest o wiele lepsza niż w 9
 
Posty: 713
Dołączył(a): 15 listopada 2008, o 22:06
Lokalizacja: OGL

przez KOWAL » 18 lipca 2009, o 11:04

zenon mój koles ma 10 i wczesniej załozył ferrodo niewiem jaki to był konkretnke model wiem, ze jak latał 9 to był z nich zadowolony a gdy zakupił zx10 po wymianie klocków na ten sam model co miał wczesniej w 9 stwierdził ze klama bardzo nisko schodzi po kilku mocniejszych hamowaniach i piszczą, poradziłem mu EBC HH (sam mam takie w swojej kawie )i wszystkie problemy znikneły, a co do tego kształtu bo mozna wywnioskowac ze wg. ciebie kształt klocka nie ma znaczenia, własnie ze ma i to duze dlatego kawa stosuje 4 klocki na jdene zacisk aby klocki szybciej oddawały ciepło, a co za tym idzie zmniejsza prawdopodobienstwoi zagotowania płynu...
 
Posty: 139
Dołączył(a): 11 listopada 2007, o 21:37
Lokalizacja: Dobrzany

przez Fazorex82 » 18 lipca 2009, o 13:35

Pytam bo nei mam doswiadczenia.Przy swojej mam nissiny ale sie koncza.Poczytalem i mysle miedzy Carbon Lorreine albo EBC, w r1 w sumie mialem sbs i tez nie bylo zle.Co do hamowania nissiny sa swietne nie mam zastrzezen ale nie chce wydawac tyle pieniedzy na troche lepsza malo odczuwalna skutecznosc.Chyba ze sie myle nich sprosuje ktos.
 
Posty: 336
Dołączył(a): 21 lutego 2009, o 22:38
Lokalizacja: Podkarpacie

klocki hamulcowe

przez artek7810 » 19 sierpnia 2009, o 17:28

witam wszystkich będę niebawem wymieniał w swojej kawie klocki hamulcowe
tylko nie wiem jakiej firmy kupić więc czekam na wasze opinie gdyż jestem zielony jak moja kawa :-D
Ostatnio edytowano 29 października 2011, o 18:10 przez artek7810, łącznie edytowano 1 raz
 
Posty: 34
Dołączył(a): 12 czerwca 2008, o 19:34
Lokalizacja: wroc

przez michoo » 19 sierpnia 2009, o 20:21

Nissin, sbs mogę polecic żadnych saito, lucas mogę odradzić.
 
Posty: 586
Dołączył(a): 7 czerwca 2007, o 18:35
Lokalizacja: Wydra

przez misza198818 » 19 sierpnia 2009, o 21:18

niedawno całkiem taki sam temat był i polecali Nissina,Tokico i sbs.
Ostatnio edytowano 29 października 2011, o 18:08 przez misza198818, łącznie edytowano 1 raz
misza198818
 

klocki poraz milionczterdzieści i troche hydrauliki

przez coyote747 » 22 sierpnia 2009, o 19:51

Witajcie,

wiem że temat już poruszany wielokrotnie, ale nie znalazłem tego co chciałem więc może post się przyda
jeśli ktoś nie zwymiotuje i odpowie :)

Zatem szanowni cykliści motorowi czy wiecie może jak
wylukać stan klocków bez rozbiórki?

Dzisiaj wsiadłem na moto po chwili garażowania z powodu usterki elektryki (naprawionej już, imeldunek też jest w poście .) )

I wydało mi się że hamulce coś słabiej zabierają i przy hamowaniu z większych prędkości słyszałem jakby się jakeś bąble ulatniały z hamulców, takie ciche skwierczenie powietrza w przybliżeniu bo w ruchu i w kasku
ciężko nasłuchiwać.

I się teraz zastanawiam, poziom płynu ok.

pomożecie :) ?

Dzięki z góry
Błażej
 
Posty: 22
Dołączył(a): 11 sierpnia 2009, o 01:03
Lokalizacja: Katowice

przez ZenonBoski » 22 sierpnia 2009, o 20:32

latarka + sprawne oko
 
Posty: 2141
Dołączył(a): 30 października 2008, o 04:22
Lokalizacja: \m/ \m/

przez coyote747 » 22 sierpnia 2009, o 20:45

aha, a jaka ich grubość zanim już zdechną?
 
Posty: 22
Dołączył(a): 11 sierpnia 2009, o 01:03
Lokalizacja: Katowice

przez grelfons » 22 sierpnia 2009, o 22:35

tylko nie warto czekać do samego końca aż klocki znikną aby nie uszkodzić tarczy gdyż wiązać się z tym będzie trochę większy wydatek... a grubość klocków bez problemu obejrzysz bez zdejmowania zacisku,
 
Posty: 16
Dołączył(a): 12 stycznia 2009, o 22:14
Lokalizacja: w-wa

przez bonzo320i » 22 sierpnia 2009, o 22:47

grelfons napisał(a):tylko nie warto czekać do samego końca aż klocki znikną aby nie uszkodzić tarczy gdyż wiązać się z tym będzie trochę większy wydatek... a grubość klocków bez problemu obejrzysz bez zdejmowania zacisku,


Dokładnie jak kolega pisze, ja właśnie dzisiaj zmieniałem u siebie i gołym okiem było widać że już są cienkie jak żyletki polsilvera a co najśmieszniejsze tył bardziej zjeżdżony od przednich,chyba poprzedni właściciel częściej tylnim heblował
Avatar użytkownika
 
Posty: 633
Dołączył(a): 14 lipca 2009, o 21:39
Lokalizacja: Ko

przez ZenonBoski » 23 sierpnia 2009, o 00:40

bonzo320i, albo ktoś wymieniał przednie a tylne olał
 
Posty: 2141
Dołączył(a): 30 października 2008, o 04:22
Lokalizacja: \m/ \m/

przez bonzo320i » 23 sierpnia 2009, o 10:27

ZenonBoski napisał(a):bonzo320i, albo ktoś wymieniał przednie a tylne olał


No mogło tak być bo skoro przedniego hamulca czesciej uzywamy to zmienił tylko przód wychodząc z założenia że tył na dłużej starczy
Avatar użytkownika
 
Posty: 633
Dołączył(a): 14 lipca 2009, o 21:39
Lokalizacja: Ko

przez coyote747 » 23 sierpnia 2009, o 11:04

można zapytać jaka grubość nowych?
i czy 'skwierczenie' może być poprostu
efektem tarcia o tarcze :)
 
Posty: 22
Dołączył(a): 11 sierpnia 2009, o 01:03
Lokalizacja: Katowice

przez bonzo320i » 23 sierpnia 2009, o 11:21

coyote747 napisał(a):można zapytać jaka grubość nowych?
i czy 'skwierczenie' może być poprostu
efektem tarcia o tarcze :)


Dokładnie nie mierzyłem ale powierzchnia cierna około 5mm, czasem sobie zapiszczą ale to nomalka jeszcze sie nie dotarły
Avatar użytkownika
 
Posty: 633
Dołączył(a): 14 lipca 2009, o 21:39
Lokalizacja: Ko

przez coyote747 » 23 sierpnia 2009, o 11:25

Dzięki za pomoc dobrzy ludzie .)
 
Posty: 22
Dołączył(a): 11 sierpnia 2009, o 01:03
Lokalizacja: Katowice

przez nepalczyk » 23 sierpnia 2009, o 13:21

Ja bym wymienił jeżeli grubosć jest mniejsza niż 1 mm. Niektóre klocki mają nacięcia, które pomagaja ocenić wzrokowo czy już trzeba wymienić czy jeszcze da się polatać.
 
Posty: 612
Dołączył(a): 23 marca 2008, o 09:09
Lokalizacja: Katmandu

przez bonzo320i » 23 sierpnia 2009, o 14:49

nepalczyk napisał(a):Ja bym wymienił jeżeli grubosć jest mniejsza niż 1 mm. Niektóre klocki mają nacięcia, które pomagaja ocenić wzrokowo czy już trzeba wymienić czy jeszcze da się polatać.


Moje stare również miały nacięcia i jeszcze było je widać co nie zmienia faktu że dużo im nie brakowało do końca żywota
Avatar użytkownika
 
Posty: 633
Dołączył(a): 14 lipca 2009, o 21:39
Lokalizacja: Ko

Następna strona

Kto przegląda forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość