akumulator, prostownik - jaki kupic? oraz inne problemy

prostownik do ładowania akumulatora

przez AvBlack » 19 lutego 2009, o 17:19

Poproszę o opinie dotyczące Ładowarki Prostownik Akumulatorowy
Ostatnio edytowano 22 czerwca 2011, o 15:30 przez AvBlack, łącznie edytowano 1 raz
 
Posty: 5
Dołączył(a): 15 września 2008, o 20:48

przez koliber » 19 lutego 2009, o 18:32

http://www.allegro.pl/item561594535_pro ... ancja.html ja uzywam czegosz takiego i jest naprawde si - nawet samochodowe aku ruszyl
 
Posty: 447
Dołączył(a): 29 lutego 2008, o 01:36
Lokalizacja: 3miasto

przez Ar2rM » 19 lutego 2009, o 19:10

AvBlack, mam taka - "konkretna - nadaje sie" :D
 
Posty: 529
Dołączył(a): 23 lipca 2008, o 13:49
Lokalizacja: Chorz

przez AvBlack » 19 lutego 2009, o 22:37

Ar2rM Ok, dzięki za pomoc, przekonałeś mnie, kupuję !!! :)
 
Posty: 5
Dołączył(a): 15 września 2008, o 20:48

akumulator, prostownik - jaki kupic? oraz inne problemy

przez pionek22 » 17 maja 2009, o 01:43

Witam, orientuje się Ktos czy zmieszcze do ZX6R rok 98 akumulator o wymiarach 152x88x131? Sam nie mogę sprawdzic, bo nie mam przy sobie motocykla a w serwisowe nie znalazłem wymiarow skrzynki akumulatorowej.
Drugie pytanie czy nie ma przeciwwskazan w zamontowania akumulatora o mocy10Ah? W serwisowe podany jest 8Ah.
Dzieki wielkie za pomoc. Pozdrawiam
Ostatnio edytowano 2 listopada 2011, o 01:48 przez pionek22, łącznie edytowano 2 razy
 
Posty: 11
Dołączył(a): 15 czerwca 2008, o 20:47

przez norbert2050 » 17 maja 2009, o 11:20

raczej nie zmiescisz bo w tych kawach jest akumulator YTX9-BS o wymiarach 150mm x 87mm x 105mm a ty chyba piszesz o YTX12-BS ktorego katalogowe wymiary to 150mm x 87mm x 130mm
 
Posty: 16
Dołączył(a): 27 grudnia 2008, o 14:29
Lokalizacja: WGM

przez satanic_masta » 17 maja 2009, o 11:44

a na ch*j Ci 10Ah żeby był nie doładowany??
 
Posty: 369
Dołączył(a): 28 maja 2007, o 21:45
Lokalizacja: k-g/p-

przez ZenonBoski » 18 maja 2009, o 04:29

pionek22, Ah jest jednostką wydolności prądowej, a nie mocy akumulatora. Oznacza to tyle że możesz przez 8godzin ciągnąć z niego 1A i powinien wytrzymać. Sprawdź jakiej mocy masz rozrusznik i policz ile czasu możesz nim kręcić. Po co Ci więcej prądu :?: Jak masz problemy z odpalaniem to się zastanów dlaczego.
Co do niedoładowania to alternator jest liczony z zapasem, ale w tym wypadku różnica wynosi 25%, wiec nie wiem czy będzie dobrze chodzić - nauka kosztuje ;-)
 
Posty: 2141
Dołączył(a): 30 października 2008, o 04:22
Lokalizacja: \m/ \m/

przez pionek22 » 18 maja 2009, o 17:23

ZenonBoski, moim zdaniem powinno byc "Ah jest jednostką wydajności prądowej" a nie "Ah jest jednostką wydolności prądowej"( bo wydolności to organizmu) wtedy ma sens, ze Ah jest miara pojemnosci i nie musisz tlumaczyc, ze przez 8 godzin bede ciagnal 1A! Chcialem jedynie dowiedziec sie czy wymiarowo podejdzie ta bateria. Lecz i tak dzieki za info
 
Posty: 11
Dołączył(a): 15 czerwca 2008, o 20:47

przez ZenonBoski » 18 maja 2009, o 17:28

pionek22, wybacz jeśli Cię uraziłem tym tłumaczeniem. Jeśli chcesz założyć coś innego niż oryginał to musi być tego powód - byłem jego ciekaw
 
Posty: 2141
Dołączył(a): 30 października 2008, o 04:22
Lokalizacja: \m/ \m/

Akumulator???

przez axi13 » 10 lipca 2009, o 09:46

Witam
Szybkie pytanie do elektryków odnośnie akumulatora:
- pada średnio po 2 dniach
- po całonocnym ładowaniu 10V kręci bez problemu
-na odpalonym dzisiaj motocyklu 10-12V zależnie od obrotów
Czy już czas na nowe aku?
pozdrawiam
 
Posty: 8
Dołączył(a): 18 lutego 2009, o 14:44
Lokalizacja: Bydgoszcz

przez Kura » 10 lipca 2009, o 11:54

jako nie nie napisales ile ma twoj aku lat mozliwe ze juz czas na wymiane jak ma z rok dwa to zapewne kabel plusowy nie ma przebicia na mase, tj odlacz np minus od aku i szeregowo wepni amperomierz i zobacz jak bedzie jakas wartosc to cos ci rozladowuje aku i jak nie masz alarmu itd to najprawdopodobniej przetarty kabel gdzies masz, nowy aku musi!! trzymac powyzej 12,5V
 
Posty: 955
Dołączył(a): 30 października 2008, o 18:31
Lokalizacja: ostr

przez axi13 » 10 lipca 2009, o 12:16

po całonocnym ładowaniu odpaliłem go 2 razy za trzecim już nie dał znku życia.
Pojechałem kupiłem Varte pomierzony prąd i ciekawostka:
stary po wyjęciu 12,3V bez znaku życia
nowy 8,5 5 razy odpalany jest ok
ładowanie 12,8V równe, brak przygasania kontrolek jak to miało miejsce ze starym aku
pozdrawiam
 
Posty: 8
Dołączył(a): 18 lutego 2009, o 14:44
Lokalizacja: Bydgoszcz

przez Kura » 10 lipca 2009, o 18:10

8,5?? to masz jakis ciulowy chyba miernik bo na takim napieciu nie ma szans zeby odpalic :|
 
Posty: 955
Dołączył(a): 30 października 2008, o 18:31
Lokalizacja: ostr

przez arkobubel » 10 lipca 2009, o 21:03

Cud faktyczny 8,5V i odpala? A tak na marginesie ładowanie 12,8V to stanowczo za mało! :roll:
Avatar użytkownika
 
Posty: 16
Dołączył(a): 8 lipca 2009, o 08:33
Lokalizacja: DOL

przez Goman » 10 lipca 2009, o 21:31

miałem podobne objawy aku miał 3 lata i na smietnik, załozyłem nowy i jest git
 
Posty: 127
Dołączył(a): 2 czerwca 2007, o 17:39
Lokalizacja: Zielona G

przez kamil » 10 lipca 2009, o 21:55

Goman, mowisz ze od er6 aku starcza na 3 sezony, hm?
 
Posty: 874
Dołączył(a): 23 lutego 2009, o 23:50
Lokalizacja: inpierdojek zdr

przez Goman » 10 lipca 2009, o 22:28

no u mnie orginalny made in japan YUSA tyle pociagnal, owszem moglem latac trzymal 2-3dni a potem podładowanie ale to mordega, kupilem exida za 140 i latam :-D
 
Posty: 127
Dołączył(a): 2 czerwca 2007, o 17:39
Lokalizacja: Zielona G

przez kamil » 10 lipca 2009, o 23:03

Goman napisał(a):exida

Ile to wytrzyma? 1,5 sezonu? Znasz jakies opinie?
Generalnie mi aku działa miodzio, nawet jak moto stalo dwa miesiace bez odpalania, to na pierwszy strzal sie motocykl sie "obudzil".

Goman, będziesz po tym sezonie wymieniał płyn w lagach(i uszczelniacze)? Czy dopiero po następnym?
 
Posty: 874
Dołączył(a): 23 lutego 2009, o 23:50
Lokalizacja: inpierdojek zdr

przez ZenonBoski » 11 lipca 2009, o 00:03

Może nic nowego nie powiem, ale sprawdź poziom płynu w aku. Objawy podobne - szybko ucieka napięcie
 
Posty: 2141
Dołączył(a): 30 października 2008, o 04:22
Lokalizacja: \m/ \m/

przez Goman » 11 lipca 2009, o 14:35

kamil_en napisał(a):Goman, będziesz po tym sezonie wymieniał płyn w lagach(i uszczelniacze)? Czy dopiero po następnym?


chyba niez dążę wymienić :-D
w przyszłym roku sprzet idzie do ludzi(jak ktoś chetny może robić rezerwacje)
 
Posty: 127
Dołączył(a): 2 czerwca 2007, o 17:39
Lokalizacja: Zielona G

przez kamil » 11 lipca 2009, o 19:04

Goman napisał(a):
kamil_en napisał(a):Goman, będziesz po tym sezonie wymieniał płyn w lagach(i uszczelniacze)? Czy dopiero po następnym?


chyba niez dążę wymienić :-D
w przyszłym roku sprzet idzie do ludzi(jak ktoś chetny może robić rezerwacje)


Ale generalnie wymienia się co 3 sezony, tak? Czy po jakimś przebiegu?

Goman na co się przesiadasz? ZX6R '09 ?? Jeśli coś to ja bym za rok odkupił :mrgreen:
 
Posty: 874
Dołączył(a): 23 lutego 2009, o 23:50
Lokalizacja: inpierdojek zdr

akumulator do kawasaki ZR7S

przez baca » 14 lipca 2009, o 23:08

witam
mam mały problem z akumulatorem. parę dni temu kupiłem baterie M-LINE (bezobsługowy) po jednym dniu się rozładował, dziś ładował się przez całą noc i po paru próbach rozruchu się rozładował. co może być tego przyczyną???

doradźcie mi proszę jaki dobry model oczywiście za rozsądną cenę mam wybrać do mojej kawy,

jutro jadę do sklepu z reklamacją, mam nadzieję, że pozytywnie mi ją rozpatrzą bo 180zł to nie jest mała kasa za coś co tak słabo działa.

pozdrawiam :)
 
Posty: 4
Dołączył(a): 11 lipca 2009, o 00:00
Lokalizacja: Wa

przez bodzio204 » 14 lipca 2009, o 23:55

Zobacz czy nie trzeba go zalać kwasem, bo są Aq na sucho ładowane i trzeba je zalewać po zakupie. Jeśli jest w nim elektrolit to jak najbardziej złóż reklamację. Oczywiście rozumie że ładowanie w moto masz sprawne.
Ja kupiłem do auta w grudniu a w marcu siadł - reklamacje uwzględnili, tobie też powinni. Może jakiś wadliwy jest.
 
Posty: 359
Dołączył(a): 17 kwietnia 2009, o 22:03
Lokalizacja: RPZ / RLE

przez baca » 15 lipca 2009, o 19:08

dziś byłem z reklamacją, został sprawdzony i okazało się, że jest wadliwy. jutro albo pojutrze powinienem mieć nowy, mam nadzieję, że tym razem będzie sprawny :)

pozdrawiam
 
Posty: 4
Dołączył(a): 11 lipca 2009, o 00:00
Lokalizacja: Wa

przez Goman » 15 lipca 2009, o 20:28

odpusc sobie mline to gowno jakich mało
w tej cenie kupisz cos porzadnego np exide
 
Posty: 127
Dołączył(a): 2 czerwca 2007, o 17:39
Lokalizacja: Zielona G

przez pakaaa » 15 lipca 2009, o 20:56

Nie kupujcie tez MOTO Start szajs jakich malo, kolega kupil to przy pierwszym rozruchu cela sie przepalila
 
Posty: 275
Dołączył(a): 18 maja 2009, o 13:44
Lokalizacja: DBRN

przez bodzio204 » 15 lipca 2009, o 21:59

No ja mam EXIDE 14Ah, kręci aż miło.
 
Posty: 359
Dołączył(a): 17 kwietnia 2009, o 22:03
Lokalizacja: RPZ / RLE

przez ZenonBoski » 16 lipca 2009, o 00:52

ja mam varte - wysuszyłem do cna, zalałem wody i dalej działa, wiec jak na moje oko jest gitara
 
Posty: 2141
Dołączył(a): 30 października 2008, o 04:22
Lokalizacja: \m/ \m/

przez michoo » 16 lipca 2009, o 11:21

Dołożysz trochę złociszy do varty i masz yuase!
 
Posty: 586
Dołączył(a): 7 czerwca 2007, o 18:35
Lokalizacja: Wydra

Następna strona

Kto przegląda forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość