Nawigacja motocyklowa

kaski, rękawice, kombinezony, żółwie co gdzie po ile..

Moderator: michu

przez stean » 24 stycznia 2011, o 15:14

Hej

Ja bede chcial zanabyc takie coś :

http://cgi.ebay.com/BIOLOGIC-BIKE-MOUNT ... 2c5a35f9b7

Pyło i wodoodporne :) na youtube nawet sa gdzies tego testy i intrukcja monatażu (amerykanie mają na wszystko video instrukcje hehehe - co nie zaprzeczam czasem sie przydaje :D )

Pozdrawiam
 
Posty: 75
Dołączył(a): 23 lipca 2010, o 12:15
Lokalizacja: Bytom

przez Slajciak » 24 stycznia 2011, o 15:30

stean eeee cacula uchwyt. Daj znac jak bedziesz kupowal to zakupimy 2 zeby za paczke taniej bylo ok?
 
Posty: 546
Dołączył(a): 21 stycznia 2011, o 14:30
Lokalizacja: Polkowice

przez Angel. » 24 stycznia 2011, o 15:47

Też mam telefon z GPS. Myślałem własnie dorobić gniazdo zapalniczki ( już mam, trzeba tylko zamontować ) i wyposażyć się w jakich uchwyt. Z tym, że ja myślałem pójść trochę w inną stronę. Mianowicie:

Dokupić kaburę na telefon, taką co dookoła ma materiał a na części gdzie jest wyświetlacz i klawisze grubą folię. Do tego doszyć dobrej klasy rzep a drugą część rzepu przymocować na moto. Dużej powierzchni porządny rzep i nie powinno zlecieć.
 
Posty: 327
Dołączył(a): 2 marca 2010, o 16:52

przez 636 » 24 stycznia 2011, o 18:58

rzep akowy to se olej kup :mrgreen: ja mysle ze to nie wytrzyma... mam nawi w moto i wiem jak to skaka :mrgreen:
 
Posty: 2590
Dołączył(a): 11 lutego 2009, o 23:18
Lokalizacja: chrzan

przez Angel. » 24 stycznia 2011, o 19:43

Ale ja nie myślę o powierzchni rzepu 2x2cm....
Spróbuj oderwać slidery/ślizgacze kolan przy kombinezonie. Ciężko prawda? Kwestia tego jaki rzep kupisz. Telefon waży 120g, już bardziej bym się obawiał o mocowanie rzep-motocykl niż o samo trzymanie telefonu. Nie wiem - nie testowałem, ale myślę, że to wcale nie głupi pomysł.
 
Posty: 327
Dołączył(a): 2 marca 2010, o 16:52

przez stean » 24 stycznia 2011, o 22:48

Σ
Slajciak napisał(a):stean eeee cacula uchwyt. Daj znac jak bedziesz kupowal to zakupimy 2 zeby za paczke taniej bylo ok?


Ta uchwyt pro lecz prawdopodobnie takie wydatki dopiero gdzieś w polowie sezonu ...
Najpierw priorytety ubrać się trzeba, crash pady etc :)
Swoją drogą zastanawiam się też jak to a właściewie gdzie, zamantować go do zx-a bo nie ma tak rurki (kierownicy wolnej przestrzeni) o takiej srednicy ...

Przesylka droga nie powinna być bo to lekkie i male :) my korzystamy z usług polamer-u
Wartość mniej niż 64 $ więc cła też nie ma ...
Pozdrawiam
 
Posty: 75
Dołączył(a): 23 lipca 2010, o 12:15
Lokalizacja: Bytom

przez Slajciak » 2 lutego 2011, o 16:26

stean napisał(a):Hej

Ja bede chcial zanabyc takie coś :

http://cgi.ebay.com/BIOLOGIC-BIKE-MOUNT ... 2c5a35f9b7

Pyło i wodoodporne :) na youtube nawet sa gdzies tego testy i intrukcja monatażu (amerykanie mają na wszystko video instrukcje hehehe - co nie zaprzeczam czasem sie przydaje :D )

Pozdrawiam


stean wlasnie doszedl uchwyt. O tyle fajna sprawa ze dodatkowy ekran uchwytu jest na tyle blisko iPka ze mozna normalnie z niego korzystac. Sprobuje go w weekend zamontowac i wtedy powiem co i jak i ile miejsca zajmuje.

Pzdr
 
Posty: 546
Dołączył(a): 21 stycznia 2011, o 14:30
Lokalizacja: Polkowice

przez stean » 2 lutego 2011, o 17:23

Masz ten bajer ??
Dawaj fotki opisuj co gdzie jak ??
czy da sie podlaczyc sluchawki ? czy da sie podlaczyc ladowarke (co wazniejsze)
i ile finalnie Cie wyszlo ?

Poporstu musisz zrobic test i recenzje dla www.mojekawasaki.pl :lol:
Pozdrawiam
 
Posty: 75
Dołączył(a): 23 lipca 2010, o 12:15
Lokalizacja: Bytom

przez pawelmoto2 » 4 lutego 2011, o 18:40

moj kolezka mial w r6 zwykly uchwyt na przyssawke i kleil to na obrotomierz bo pasowalo idealnie i byla zajebiscie mozna bo nie raz na czechy latalismy a wczesniej lecial z tym do anglii, koszty male klopot tez maly
 
Posty: 2724
Dołączył(a): 15 czerwca 2007, o 22:13
Lokalizacja: wroclaw

przez Slajciak » 5 lutego 2011, o 11:28

Pare slow o uchwyciku:

Na pierwszy rzut oka nie napawa optymizmem;) Troche mu nie ufalem i balem sie ze przy wiekszej predkosci mi sfrunie z telefonem. Pojezdzilem z nim ostatnie 3 dni i generalnie zdaje egzamin. Doszedlem do max 190km/h i wciaz go mam wiec jest ok. Raz jechalem w deszczu wiec rowniez nie przepuszcza wody. Uchwyt mozna obracac wiec kazdy znajdzie swoja dogodna pozycje :mrgreen: Ponizej pare zdjatek:

Zamocowalem go po lewej stronie kierownicy. Tak wyglada w zamknieciu

Obrazek

Tak w otwartej pozycji

Obrazek

Jak widac po zamknieciu obsluga telefonu nie sprawia zadnego klopotu. Folia uchwytu elegancko dolega do telefonu

Obrazek

Uchwyt posiada wyjscie na sluchawki oraz przycisk sleep.

Obrazek

Mocowanie jest dosyc solidne. Skrecamy pasek za pomoca sruby imbusowej wiec docisk jest bardzo mocny. Pasek jest wykonczony guma wiec nie porysujemy kierownicy. Generalnie trzyma sie bardzo dobrze.

Obrazek

To tyle. Koszt calej zabawy wyszedl dokladnie £30.08 z Amazonu. Jak cos to pisac to moge zamiescic wiecej zdjec.
 
Posty: 546
Dołączył(a): 21 stycznia 2011, o 14:30
Lokalizacja: Polkowice

przez christiano_ » 19 lutego 2011, o 18:36

taki stelaz?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dokładnie takie samo gniazdo zapalniczki kupiłem, ale raczej podłącze je pod reflektor (zasilanie tylko jak lampa wł) jakos mam opory przed zostawianiem czegos "pod prądem". Masz jakiś wyłącznik do tego czy przewód jest cały czas pod napięciem? nie ma zwarcia z masą? ;-)
 
Posty: 118
Dołączył(a): 16 marca 2010, o 18:34
Lokalizacja: Krak

przez kaszub » 19 lutego 2011, o 18:41

christiano_, daj link gdzie kupiłeś takie mocowanie do GPS :?:
 
Posty: 3774
Dołączył(a): 3 lipca 2009, o 19:48
Lokalizacja: Kaszuby-GKA/GDA/GWE

przez 636 » 19 lutego 2011, o 18:50

 
Posty: 2590
Dołączył(a): 11 lutego 2009, o 23:18
Lokalizacja: chrzan

przez christiano_ » 19 lutego 2011, o 18:53

Dokładnie taki:
LINK

+ pocięta stara dętka samochodowa owinięta na rurce bo średnkica za mała...
 
Posty: 118
Dołączył(a): 16 marca 2010, o 18:34
Lokalizacja: Krak

przez 636 » 19 lutego 2011, o 18:59

christiano_ napisał(a):
Dokładnie takie samo gniazdo zapalniczki kupiłem, ale raczej podłącze je pod reflektor (zasilanie tylko jak lampa wł) jakos mam opory przed zostawianiem czegos "pod prądem". Masz jakiś wyłącznik do tego czy przewód jest cały czas pod napięciem? nie ma zwarcia z masą? ;-)


powiem ci ze nawet ciekawie brzmi rozwiazanie z tym podlaczeniem do lampy hm bede musial przemyslec... :mrgreen: tylko w ktorym miejscu chciales to schowac?

p.s gniazdo jest caly czas pod napieciem ale zamontowalem bezpiecznik w razie czego... a ladowarke wyciagam... :mrgreen:
 
Posty: 2590
Dołączył(a): 11 lutego 2009, o 23:18
Lokalizacja: chrzan

przez kaszub » 19 lutego 2011, o 19:05

o dzięki tylko będę musiały porównać czy GPS zapasuje pod te zapięcia,bo ja woziłem w Tank Bag -w kieszonce przezroczystej ale to jest lepiej widoczne na tym stelażu :-P
 
Posty: 3774
Dołączył(a): 3 lipca 2009, o 19:48
Lokalizacja: Kaszuby-GKA/GDA/GWE

przez bimoto » 19 lutego 2011, o 20:27

Z tym stelażem w Ninji jest dobra opcja:)
I na szczęście mam też ninje... ostatni model ze stelażem:)
z tym ,że ja planuje zrobić jakiś fajne mocowanie pod MioMoov500...
 
Posty: 385
Dołączył(a): 5 lutego 2011, o 16:46
Lokalizacja: Sieradz

przez 636 » 19 lutego 2011, o 20:29

do tego zapiecia musisz poszukac odpowiedniego przejscia pod swoj gps ;-)
 
Posty: 2590
Dołączył(a): 11 lutego 2009, o 23:18
Lokalizacja: chrzan

przez kaszub » 19 lutego 2011, o 20:38

636 napisał(a):do tego zapiecia musisz poszukac odpowiedniego przejscia pod swoj gps ;-)


Ok to takiego ma http://www.amobil.no/artikler/medion_go ... 470t/37193
 
Posty: 3774
Dołączył(a): 3 lipca 2009, o 19:48
Lokalizacja: Kaszuby-GKA/GDA/GWE

przez 636 » 19 lutego 2011, o 20:47

 
Posty: 2590
Dołączył(a): 11 lutego 2009, o 23:18
Lokalizacja: chrzan

przez renpa1971 » 19 lutego 2011, o 21:14

Ja mam taki jak kaszub i zapinam na org przysawce do baku i torebka zylkowa na deszcz i daje rade,ale musze poszukac etui wodoodpornego.
Ale teraz w 10 musze zamontowac gniazdo bo z zx6 nie zdazylem zdemontowac i poszla z moto :-( moze ogarne do zlotu
 
Posty: 1246
Dołączył(a): 6 lutego 2009, o 16:18
Lokalizacja: lodz

przez kaszub » 19 lutego 2011, o 21:17

renpa1971, i na tej przyssawce trzyma z tym ramieniem wysuwanym ci ??/ kurcze boje się żeby nie spadło odkleiło się :oops:
 
Posty: 3774
Dołączył(a): 3 lipca 2009, o 19:48
Lokalizacja: Kaszuby-GKA/GDA/GWE

przez renpa1971 » 19 lutego 2011, o 21:25

Nord tez tak mial i nie spadalo z niego sciaglem hihi i mi terz nie spada a dziury w Lodzi zajebiste i w zakretach tez trzyma tylko przyklejam w prostym miejscu na baku od kierowcy za wlewem jest rowne miejsce tam gdzie nalepka fabryczna i na nia naklejalem a jak nie masz naklejki to lepiej ;-)
 
Posty: 1246
Dołączył(a): 6 lutego 2009, o 16:18
Lokalizacja: lodz

przez christiano_ » 20 lutego 2011, o 18:56

636 napisał(a):powiem ci ze nawet ciekawie brzmi rozwiazanie z tym podlaczeniem do lampy hm bede musial przemyslec... :mrgreen: tylko w ktorym miejscu chciales to schowac?


Uznałem, że gniazdo zaplniczki chce mieć blisko kierownicy i łatwo dostępne, żeby można było łątwo wł i odłączyć ładowarke.

Gniazdo planuje przyczepic za pomocą trytytki w tym miejscu:
Obrazek

Obrazek

Podepnę się pod kostkę która jest podpinana do żarówki:

Obrazek

Obrazek

PS.
Tak przy okazji, bo wyciągnąłem sobie żarówke dostając się do tej kostki (jak się okazało zupełnie niepotrzebnie) i teraz mam problem, a raczej zagadkę, jak zapięta była zapinka :)


LINK

Proźba, mógłby ktoś pstryknąć fotke jak jest ta zapinka zamocowana :)
 
Posty: 118
Dołączył(a): 16 marca 2010, o 18:34
Lokalizacja: Krak

przez bodzenty » 20 lutego 2011, o 19:50

636 hej mialem tak zamontowane jak ty na amorze jak dlamnie z blisko trzeba odrywac wzrok bardzo od drogi i jak masz torbe na bak to juz wogle lipa robie wlasnie stelaz sobie montowany do lagi bedzie owiele blizej zegarow cos takiego
http://cgi.ebay.com/ebaymotors/Kawasaki ... 2560f86fe5
 
Posty: 221
Dołączył(a): 3 czerwca 2010, o 20:32
Lokalizacja: Nowa D

przez kaszub » 20 lutego 2011, o 19:58

bodzenty, a myślałeś też pod ten wzór coś podobnego

http://allegro.pl/mocowanie-kamery-stel ... 45677.html
 
Posty: 3774
Dołączył(a): 3 lipca 2009, o 19:48
Lokalizacja: Kaszuby-GKA/GDA/GWE

przez bodzenty » 22 lutego 2011, o 11:11

hej nie zastanwialem sie nad tym bo czesto jezdze z torba na baku ,a w torbie jak wozilem to slabo widac przez ta folie
 
Posty: 221
Dołączył(a): 3 czerwca 2010, o 20:32
Lokalizacja: Nowa D

przez nitro99 » 24 lutego 2011, o 14:21

Ja znowu jezdze ze zwyklym uchwytem samochodowym na ssawce zamocowanym do szyby. A zeby sie nie pozbawic navi poprostu na zwyklej plastikowej lonzy jak do kluczy mam ja zapieta. do tej pory tylko raz mi sie zdazylo ze przyssawka sie odkleila i lonzyk zdal egzamin celujaco :-)
 
Posty: 1184
Dołączył(a): 28 lutego 2010, o 21:44
Lokalizacja: Warszawa

przez christiano_ » 1 marca 2011, o 17:17

Ostatecznie na ten moment zamontowane w ten sposob:
Obrazek
Na srodku bylo jednak troche za nisko i dzisiaj podczas testu okazalo sie, że nie jest to zbyt wygodne...

Obrazek

Już podłączone gniazdo zapalniczki (pod światła mijania)
Obrazek
 
Posty: 118
Dołączył(a): 16 marca 2010, o 18:34
Lokalizacja: Krak

przez bimoto » 1 marca 2011, o 17:42

zawiązałeś mu pentelkę co by CI nie uciekł :mrgreen:
 
Posty: 385
Dołączył(a): 5 lutego 2011, o 16:46
Lokalizacja: Sieradz

Poprzednia stronaNastępna strona

Kto przegląda forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość