Nawigacja motocyklowa

kaski, rękawice, kombinezony, żółwie co gdzie po ile..

Moderator: michu

przez christiano_ » 1 marca 2011, o 20:34

tak. nie mam 100% zaufania do tego uchwytu, ale po pierwszej przejazdzce musze powiedziec ze sie sprawdzil bo telefon nie probowal uciekac;)
 
Posty: 118
Dołączył(a): 16 marca 2010, o 18:34
Lokalizacja: Krak

przez Madras Z750 » 1 marca 2011, o 22:17

 
Posty: 58
Dołączył(a): 5 listopada 2010, o 19:45
Lokalizacja: G

przez nepalczyk » 16 marca 2011, o 21:10

Ma ktoś do czynienia z taką nawigacją :?:

http://allegro.onet.pl/nawigacja-4-3-ma ... 72577.html

Martwi mnie ta przesyłka z Hongkongu. :-o
Może ktoś już kupował i podzieli się cennymi informacjami. :?:
 
Posty: 612
Dołączył(a): 23 marca 2008, o 09:09
Lokalizacja: Katmandu

przez renpa1971 » 16 marca 2011, o 21:26

nepalczyk, a po co ci nawiga chin wybierasz sie , i te napisy po chinsku chyba ze znasz jezyka :mrgreen: z gwarancja do chongu jezdzil bedziesz ja bym odpuscil :-( :mrgreen: watpie zeby ktos cos kiedys cos ale jak to zamow i testuj moze i ja sie skusze :-P
 
Posty: 1247
Dołączył(a): 6 lutego 2009, o 16:18
Lokalizacja: lodz

przez 636 » 16 marca 2011, o 21:31

mysle ze za te kase wychaczysz cos milego u nas
 
Posty: 2590
Dołączył(a): 11 lutego 2009, o 23:18
Lokalizacja: chrzan

przez nepalczyk » 17 marca 2011, o 08:40

renpa1971 napisał(a):nepalczyk, a po co ci nawiga chin wybierasz sie , i te napisy po chinsku chyba ze znasz jezyka :mrgreen: z gwarancja do chongu jezdzil bedziesz ja bym odpuscil :-( :mrgreen: watpie zeby ktos cos kiedys cos ale jak to zamow i testuj moze i ja sie skusze :-P


e no dziadek przecież jest menu w języku polskim :mrgreen:
no właśnie w razie draki siadam na moto i w drogę - wycieczka jak znalazł :-P

mysle ze za te kase wychaczysz cos milego u nas


nom, ale nie nowe :-?
 
Posty: 612
Dołączył(a): 23 marca 2008, o 09:09
Lokalizacja: Katmandu

przez kaszub » 17 marca 2011, o 11:04

http://allegro.onet.pl/vordon-gps-nawig ... 20923.html

kup najtańsze gówienko - a dobre mapkę włóż ja za swoja dałem parę lat temu jak wchodziły i to w promocji -obniżka z 1500zł na 1250zł :-( ale zarobiła na siebie nie raz :lol:
 
Posty: 3774
Dołączył(a): 3 lipca 2009, o 19:48
Lokalizacja: Kaszuby-GKA/GDA/GWE

przez christiano_ » 17 marca 2011, o 14:31

A ja musze stwiedzic ze troche za mala jest jasnosc tego ekranu, nawet po ustawieniu na największą :/

Oczywiscie jeśli chodzi o jazde.

Uchwyt daje rade, raz tylko telfon wyskoczyl z mocowania, ale to co sie dzieje na krakowskich drogach (a raczej tego co nosi taka nazwe) usprawiedliwia - zle smyczke zapinam ;-)

Chyba jednak uchwyt wroci na srodek i bedzie mozna go bardziej pod katem ustawic zeby slonce tak nei rpzeszkadzalo...
 
Posty: 118
Dołączył(a): 16 marca 2010, o 18:34
Lokalizacja: Krak

przez bimoto » 17 marca 2011, o 15:57

Ja już mam GPSa od dawna Mio Moov500 5cali...
Miałem robić mocowanie do 9tki lecz kupiłem tankbaga oxforda i tam ładnie mi wchodzi navi...
 
Posty: 385
Dołączył(a): 5 lutego 2011, o 16:46
Lokalizacja: Sieradz

przez nepalczyk » 17 marca 2011, o 20:23

Dobra Pany doradźcie.
Zdecydowałem się na:

http://allegro.pl/nawigacja-gps-manta-g ... 11565.html

Chcę zamontować to tak jak opisywał wcześniej christiano
Więc rozumiem że potrzebuję takie mocowanie

http://allegro.pl/uchwyt-rowerowy-manta ... 79081.html

Ale problem w tym że jest to mocowanie do modelu 410-420, a ja kupuję model 440. Ma to jakieś znaczenie :?:
Jak to jeszcze połączyć, bo samo mocowanie nie wystarcza.
 
Posty: 612
Dołączył(a): 23 marca 2008, o 09:09
Lokalizacja: Katmandu

przez 636 » 17 marca 2011, o 20:33

panie cza sie dowiedziec jaka bedziesz potrzebowla przejsciowke z orginalnego mocowania na rowerowe

[ Dodano: 17 Marzec 2011, 19:40 ]
Obrazek mysle ze to bedzie cos takiego jak po prawej
 
Posty: 2590
Dołączył(a): 11 lutego 2009, o 23:18
Lokalizacja: chrzan

przez suli » 31 marca 2011, o 10:19

posiada ktos z was taka nawigacje:

http://allegro.pl/nowosc-lark-35at-lm-n ... 75180.html

? czy by pasowala do zx10r - strasznie malo miejsca tam.. ta navi ktora wczoraj mialem przyczepilem tasma do szybki.. i wszystko bylo ok.. jednak.. wczoraj podczas drgani sruba mocujaca navi i uchwyt sie odkrecila i coz.. :) przejazd 2 samochodow po nawi.. sprawil, ze zyje.. ale.. ekran dotykowy pekl i przestal dzialac.. a moze jakas mala torba na bak ? jakies pomysly ?
 
Posty: 20
Dołączył(a): 18 marca 2011, o 10:26
Lokalizacja: Warszawa/E

przez zoltaibiza » 31 marca 2011, o 10:27

suli napisał(a):czy by pasowala do zx10r - strasznie malo miejsca tam..

Ja u siebie coprawda tej nawigacji nie uzywam, ale uchwyt do swojej ( n900 ) przymocowalem pod srubke od lusterka ktora wystaje wewnatrz owiewki. Trzyma ie super. Nie wiem jakie uchwyty ta ma ale moze tez bys cos takiego zastosowal?
suli napisał(a):a moze jakas mala torba na bak ?

Z tym probowalem tez, ale moim zdaniem wogole sie nie sprawdza.. na trasie jeszcze ale w miescie porazka.. Chyba ze bedziesz uzywal procz patrzenia na nia tez sluchawki.
Moim zdaniem navi na baku to niebezpieczna sprawa..
 
Posty: 111
Dołączył(a): 16 marca 2010, o 14:27

przez 636 » 31 marca 2011, o 11:14

suli, poczytaj tutaj ;-) kilka pomyslow na montaz navi

http://www.mojekawasaki.pl/viewtopic.php?t=10314
 
Posty: 2590
Dołączył(a): 11 lutego 2009, o 23:18
Lokalizacja: chrzan

przez christiano_ » 31 marca 2011, o 11:15

suli napisał(a): jakies pomysly ?


Zajrzyj tutaj:
http://www.mojekawasaki.pl/viewtopic.php?t=10314&postdays=0&postorder=asc&start=0

A co do tej nawigacji z Twojego linka to mimo, ze odblokowana to parametry ma kiepskie... Procesor 400Mhz i 128 MB ram - z automapa będzie cięzko... W komórce mam 600mhz i 256MB...
 
Posty: 118
Dołączył(a): 16 marca 2010, o 18:34
Lokalizacja: Krak

przez nepalczyk » 31 marca 2011, o 18:02

Wstawiam foty dla potomnych.
Gniazdo zapalniczki umieściłem na ladze między półkami. Mocowanie wykorzystałem oryginalne (do nawi) + mocowanie na stelaż własnej roboty :-P
W przeciwnym wypadku musiałbym kupić mocowanie rowerowe + mocowanie do nawi co dałoby koszt rzędu ~ 60 zł.
Podłączyłem jak kolega christiano wyżej pisał, tzn. do wtyczki od świateł mijania z racji takiej że światła zapałają się podczas uruchomienia silnika.
Nawigacje przewiertałem w prawym górnym rogu aby zainstalować kółko pod smycz. Smycz mocuję do stelaża w razie w....

http://img198.imageshack.us/i/dsc00001vd.jpg/Obrazek

Obrazek

Obrazek

http://img845.imageshack.us/i/dsc00004v.jpg/

http://img685.imageshack.us/i/dsc00005xo.jpg/

http://img845.imageshack.us/i/dsc00004v.jpg/

Obrazek
 
Posty: 612
Dołączył(a): 23 marca 2008, o 09:09
Lokalizacja: Katmandu

przez Day » 31 marca 2011, o 19:59

Ja mam tak:
Obrazek
Co prawda to telefon ale nawigacja Tomtoma wchodzi bez problemu, GPS wbudowany, przy szybszej jeździe się poci :mrgreen: ale to norma. Wyboje, szybka jazda nie zrzucają telefonu, tylko po zakupie tego cuda warto w środku przesmarować, żeby nie puściły zaciski bo mi po kilku dniach nie zaskakiwał zatrzask, po smarowaniu jest ok. Całość przymocowana do linek obłożonych gąbką. Jeżdżę z tym ponad rok i nigdy telefonu nie zgubiło ;)

Dostępne na:
http://www.komputronik.pl/index.php/pro ... 1365_.html
 
Posty: 54
Dołączył(a): 7 sierpnia 2009, o 08:29
Lokalizacja: Bielsk Podlaski

przez nitro99 » 31 marca 2011, o 20:13

Ja mam zwykla mante 3,5 cala i sprawdzalem uchwyt na kiere bylo ok, ale potem normalnie samochodowy na z przyssawka do szyby jest wyzej i praktycznie na wprost nosa wiec za duzo krecenia nie ma glowa, nie ma problemu ze sloncem i nawet przy 90 km/h slychac jeszcze co gada. tylko na jakiejs lazy bo dwa razy mi sie odpiol i gdyby nie linka pewnie byloby nie fajnie. Kolega testowal givi pod gps na kiere pokrowiec z kordury i o dupe potluc nic nie widac nie mowiac o operowaniu w rekawiczkach ( np na swiatlach) - wywalona niepotrzebnie kasa.
 
Posty: 1184
Dołączył(a): 28 lutego 2010, o 21:44
Lokalizacja: Warszawa

przez suli » 31 marca 2011, o 22:45

@zoltaibiza, moglbys zrobic foto jak to u Ciebie wyglada ?

@Day, u mnie raczej to nie przejdzie - amortyzator skretu..

@christiano_, czytalem juz wczesniej.. dziwne, ze pominalem pomysl z przykreceniem tego do amorka skretu.. hmm szkoda, tez ze dzis torbe na bak kupilem :)
 
Posty: 20
Dołączył(a): 18 marca 2011, o 10:26
Lokalizacja: Warszawa/E

przez zoltaibiza » 1 kwietnia 2011, o 08:23

suli napisał(a):zoltaibiza, moglbys zrobic foto jak to u Ciebie wyglada ?

pod wieczor pstrykne fotke jak to u mnie wyglada.

[ Dodano: 1 Kwiecień 2011, 19:56 ]
Na zdjeciach moze sie wydawac ze przyslania licznik ale nie przyslania. Widac normalnie wszystko.
Coprawda etui nie jest moze pod n900 ale jest to dobre etui,ktore sie sprawdza. Dobrze widac i panel tez dziala dotykowo przez ta folie. ( dla zainteresowanych to firma HAMA )
Stelaz mam narazie tak "byle jak" zamontowany na ta jedna srubke ale mimo to 3ma sie baardzo mocno.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
 
Posty: 111
Dołączył(a): 16 marca 2010, o 14:27

przez rufus » 28 kwietnia 2012, o 21:15

Wybieram się w poniedziałek (wolne w pracy :D ) w nieznaną traskę - w obie strony jakieś 400 km i wpadłem na pomysł, aby wykorzystać smartphone'a z androidem jako nawigację gps. I tak powstał uchwyt:

Obrazek

Obrazek

To co metalowe, to moja konstrukcja a plastik, to uniwersalny uchwyt samochodowy :D
Teraz przydało by się zasilanie i właśnie rozglądam się za gniazdem zapalniczki, bo ładowarkę usb mam w samochodzie, tylko gniazda brakuje :(
 
Posty: 52
Dołączył(a): 16 lipca 2011, o 09:23
Lokalizacja: Pozna

przez unus » 8 września 2012, o 17:56

Kupiłem Lark FreeBird w komplecie ma uchwyt samochodowy oraz motocyklowy. Gniazdo zapalniczki trzeba mieć - ale to norma. Sprzęt sprawdzony także w deszczu - działa. Problemem była tylko mapa. Oryginał to copernikus tylko na Polskę. Innej opcji Lark nie posiada. Dlatego ostatnio zaopatrzyłem się w AutoMapę. Ale MapaMap także chyba zadziała.
Urządzenie uważam za wydajne, sprawne i tanie. w komplecie ma także dwie baterie, które wytrymują chyba 2 lub 3 godziny każda. Poza tym to nawigacja...na motor... ma działać w różnych warunkach i tyle.
Pozostaje kwestia mocowania. Nie lubię mieć zasłoniętych zegarów więc mam zamontowaną poniżej kierownicy jednocześnie potrafiąc nią kręcić ;) przy słońcu kiepsko z widocznością... ale cóż. W samochodzie także ją użytkuję i nie mam problemów.
Jestem zwolennikiem TOMTOMa ale cena nawi na moto tej firmy była dla mnie nie do przyjęcia - kupiłem to coś i jest ok.
Polecam.
Poza tym cena jest na tyle mała, że nawet gdyby mi ją ukradli....to da się przeżyć. aaa jeszcze jedno czasem udaje mi się aby działa w rękawiczkach ... a różnie. Tyle że ... ustawiam cel i jadę...rzadko coś się zmienia.
+ cena
+ 2 x akuś w komplecie
+ żywotne akusie
+ wszystko w komplecie
+ - mapa copernikus na Polskę + aktualizację tej mapy za free w cenie
+ prosty montaż ( wg mnie )
+ możliwość użytkowania w samochodzie ( uchwyt w komplecie )
- ? ... może jedynie to, żę nie wiem jak używać Bluetoota w tym urządzeniu....ponieważ jeszcze do tej pory go nie potrzebowałem.
Postaram się jakieś fotki wrzucić.
 
Posty: 58
Dołączył(a): 19 maja 2008, o 19:24
Lokalizacja: Katowice

przez bullet » 8 września 2012, o 19:41

unus napisał(a):Kupiłem Lark FreeBird w komplecie ma uchwyt samochodowy oraz motocyklowy. Gniazdo zapalniczki trzeba mieć - ale to norma. Sprzęt sprawdzony także w deszczu - działa. Problemem była tylko mapa. Oryginał to copernikus tylko na Polskę. Innej opcji Lark nie posiada. Dlatego ostatnio zaopatrzyłem się w AutoMapę. Ale MapaMap także chyba zadziała.
Urządzenie uważam za wydajne, sprawne i tanie. w komplecie ma także dwie baterie, które wytrymują chyba 2 lub 3 godziny każda. Poza tym to nawigacja...na motor... ma działać w różnych warunkach i tyle.
Pozostaje kwestia mocowania. Nie lubię mieć zasłoniętych zegarów więc mam zamontowaną poniżej kierownicy jednocześnie potrafiąc nią kręcić ;) przy słońcu kiepsko z widocznością... ale cóż. W samochodzie także ją użytkuję i nie mam problemów.
Jestem zwolennikiem TOMTOMa ale cena nawi na moto tej firmy była dla mnie nie do przyjęcia - kupiłem to coś i jest ok.
Polecam.
Poza tym cena jest na tyle mała, że nawet gdyby mi ją ukradli....to da się przeżyć. aaa jeszcze jedno czasem udaje mi się aby działa w rękawiczkach ... a różnie. Tyle że ... ustawiam cel i jadę...rzadko coś się zmienia.
+ cena
+ 2 x akuś w komplecie
+ żywotne akusie
+ wszystko w komplecie
+ - mapa copernikus na Polskę + aktualizację tej mapy za free w cenie
+ prosty montaż ( wg mnie )
+ możliwość użytkowania w samochodzie ( uchwyt w komplecie )
- ? ... może jedynie to, żę nie wiem jak używać Bluetoota w tym urządzeniu....ponieważ jeszcze do tej pory go nie potrzebowałem.
Postaram się jakieś fotki wrzucić.



też ją mam , jeszcze nie przetestowana ale zdecydowanie trzeba własnie wrzucić automape , ten kopernicus to jakaś masakra :-x
 
Posty: 201
Dołączył(a): 28 lutego 2010, o 19:50
Lokalizacja: Ole

przez S!wY » 27 grudnia 2012, o 15:53

Co powiecie na coś takiego jak tu ?
http://online4-biker.com/pl/c/Bagaz/15
 
Posty: 2
Dołączył(a): 25 grudnia 2012, o 22:50
Lokalizacja: Warszawa

Poprzednia strona

Kto przegląda forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość